Aloe vera Incorporated Chitosan/Nanocellulose Hybrid Nanocomposites as Potential Edible Coating Material under Humid Conditions
Скачать файл:
URI (для ссылок/цитирований):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/145136Автор:
Anjumol Kidangayil Sali
Aiswarya Payyapilly Ravi
Shabna Pazhavoorkonath Shamsudeen
Sneha Sabu Mathew
Blessy Joseph
Abhimanyu Tharayil
Raji Vijayamma
Hanna J. Maria
Petr Spatenka
Nandakumar Kalarikkal
Sabu Thomasb
Сали, А. К.
Рави, А. П.
Шамсудин, Ш. П.
Мэтью, С. С.
Джозеф, Б.
Тараил, А.
Виджаямма, Р.
Мария, Х. Дж.
Спатенка, П.
Калариккал, Н.
Томас, С.
Дата:
2021-12Журнал:
Журнал Сибирского федерального университета.Биология. Journal of Siberian Federal University.Biology, 2021 14 (4)Аннотация:
Innovative post-harvest technologies are in demand to meet the requirements of farmers and agricultural industries to ensure global food security and to avoid food wastage. Edible coatings that can prevent food spoilage and/or enhance shelf life have taken on increasing importance. This work involves the development of edible coatings based on easily available bio resources, chitosan and nanocellulose, and utilizing their unique properties as an effective coating material. Aloe vera, known for its antioxidant and antimicrobial properties, has been proposed as an active ingredient that can be incorporated into the biodegradable film. Varying volumes of Aloe vera (0.25 ml, 0.35 ml, 0.5 ml, and 2.5 ml) were added to fabricate nanocomposite films by solvent casting. Transparent films were obtained, and their morphology was analysed using scanning electron microscope (SEM). The incorporation of Aloe vera was confirmed in various spectroscopic studies, which clearly show reduction in light
transmittance for the nanocomposite films containing Aloe vera. The contact angle study showed an
increase in hydrophobicity initially. Maximum tensile strength was obtained with 0.25 ml of Aloe vera.
The potential use of nanocomposite solution as edible films was demonstrated in green chillies, which
showed lower weight loss after 3 days when compared with uncoated chillies. In the first phase of this
study, chitosan/nanocellulose nanocomposites enriched with Aloe vera have been proposed as a potential
edible food coating material Инновационные технологии переработки и хранения сельскохозяйственной
продукции широко востребованы в сельскохозяйственной отрасли и нацелены на обеспечение
глобальной продовольственной безопасности и снижение потерь продуктов питания. Все
большую значимость приобретает разработка съедобных пищевых покрытий, которые могут предотвратить порчу пищевых продуктов и / или продлить срок их хранения. Это исследование
посвящено созданию эффективного материала для изготовления съедобных покрытий на основе
легкодоступных биоресурсов с уникальными свойствами
– хитозана и наноцеллюлозы. Aloe vera,
известный своими антиоксидантными и антимикробными свойствами,
предложен в качестве
активного ингредиента, который может быть включен в биоразлагаемую пленку. Различные
объемы экстракта Aloe vera (0,25 мл, 0,35 мл, 0,5 мл и 2,5 мл) добавляли при изготовлении
нанокомпозитных пленок методом литья из раствора. Морфология полученных прозрачных пленок
изучена с помощью сканирующей электронной микроскопии. Включение Aloe vera в композит
подтверждено различными спектроскопическими исследованиями, которые показали снижение
светопропускания пленок нанокомпозитов, содержащих Aloe vera. Исследования краевого угла
выявили увеличение гидрофобности композита. Максимальное значение прочности на разрыв
получено при включении в состав композита 0,25 мл Aloe vera. Возможность использования
полученного нанокомпозита в качестве съедобной пленки оценена в эксперименте с зеленым
перцем чили. Покрытые пленкой образцы перца показали более низкую потерю веса через 3
дня по сравнению с образцами без покрытия. Исследование продемонстрировало потенциал
разработанного нанокомпозита хитозан/наноцеллюлоза, обогащенного добавками экстракта
Aloe vera, в качестве материала для изготовления съедобных пищевых покрытий
Коллекции:
Метаданные:
Показать полную информациюСвязанные материалы
Показаны похожие ресурсы по названию, автору или тематике.
-
Управление формированием рудной базы металлургического предприятия на основе интеграции моделей доменного процесса и разрушения агломерата
Рябчиков, М.Ю.; Гребенникова, В.В.; Рябчикова, Е.С.; Ryabchikov, Mikhail Yu.; Grebennikova, Vera V.; Ryabchikova, Elena S. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University, 2018-03)В статье рассмотрены проблемы, связанные с формированием рудной базы металлургического предприятия. Показано, что при непостоянстве рудной сырьевой базы предприятия оценка полезности агломерируемого сырья с позиции ... -
Return of a Subject in the German Metafiction of 1960–1990
Kotelevskaya, Vera V.; Котелевская, В.В. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University, 2018-07)The article examines a so-called “death of a subject” based on the German metafiction of 1960–1990. This subgenre is interpreted as the most adequate literary form of problematization of the modern subject. The protagonist ... -
Allergic Rhinosinusopathy and Its Ethnic Characteristics among the Population of Eastern Siberia
Ignatova, Irina A.; Smirnova, Svetlana V.; Pokidysheva, Ludmila I.; Fefelova, Vera V.; Vakhrushev, Sergey G.; Shilov, Sergey N.; Игнатова, И.А.; Смирнова, С.В.; Покидышева, Л.И.; Фефелова, В.В.; Вахрушев, С.Г.; Шилов, С.Н. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University., 2015-11)The work is devoted to research of the ethnic characteristics of allergic rhinosinusopathy spread among the population in Evenkia, as well as to clarification of its pathogenetic mechanisms. The author studied the spread ... -
Audiovisual Translation in the Light of the Main Dialectic Principles
Gorshkova, Vera E.; Горшкова, В.Е. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University., 2016-03)The article proves a possibility to use the dialectic method as the means and the way to theoretically comprehend some facts of reality in regard to audiovisual translation. The main dialectic laws such as principles of ... -
Large Wildfires in Taiga Subzones of Central Siberia
Valendik, Erik N.; Verkhovets, Sergey V.; Ponomarev, Eugene I.; Ryzhkova, Vera A.; Kisilyakhov, Yegor K.; Валендик, Э.Н.; Верховец, С.В.; Пономарев, Е.И.; Рыжкова, В.А.; Кисиляхов, Е.К. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University., 2014-03)The work deals with the nature of large wildfires, conditions of their occurrence and distribution in the taiga of Central Siberia. The large fires in this region occur during periods of prolonged and intense drought, ...