Everyday Children Feeding Practices in a Modern Russian Family
View/ Open:
URI (for links/citations):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/35362Author:
Sadykov, Ramil M.
Migunova, Iuliia V.
Садыков, Р.М.
Мигунова, Ю.В.
Date:
2017-10Journal Name:
Журнал Сибирского федерального университета. Гуманитарные науки. Journal of Siberian Federal University. Humanities & Social Sciences;2017 10 (10)Abstract:
The article deals with the problem of the product intake limitation in families with children. The work emphasizes that the population nutrition problem has important social significance and refers to the global categories that play an important role in ensuring the quality and length of human life and health. Therefore, the given problem is studied not only in the scope of medical science, but also can be presented in the social and economic aspect. Practice shows that the state of child nutrition in families with a low income does not match the medical and biological standards ratified in the modern society. A common family often gets into a category of such households, where with the birth of children, especially if there are several children, the family life level rapidly decreases. The article provides the analysis of alimentary and energy value of nutrition in all the observed family types. It is emphasized that the nutritive value of food-stuff in households with one or two children is much higher than in large ones. Food ration within its nutrients in families with children does not correspond to the living wage. There is a strong tendency of increasing a part of budget expenses of big families on food and reducing the health maintenance and educational expenses. Moreover, an increase in the amount of children redoubles the tendency. Thus, nutrition quality is higher in families with one child than in large households В представленной статье рассматриваются вопросы, касающиеся ограниченности потребления продуктов питания семей с детьми. В работе подчеркивается, что проблема рационального питания населения имеет выраженное социальное значение и относится к категориям глобальных, играющих существенную роль в обеспечении качества и продолжительности жизни человека, его здоровья. Поэтому данная проблема исследуется не только в рамках
медицинской науки, но и может быть представлена в социально-экономическом аспекте.
Практика показывает, что состояние питания детей в семьях с низкими доходами не соответствует утвержденным для современного общества медико-биологическим нормам. Зачастую в разряд таких домохозяйств попадает среднестатистическая семья, где рождается ребенок, то есть с появлением детей, особенно нескольких, уровень жизни домохозяйства стремительно ухудшается. В работе представлен анализ пищевой и энергетической ценности
питания во всех типах обследуемых семей. Подчёркивается, что в домохозяйствах с одним-двумя детьми пищевая ценность продуктов питания значительно выше, чем в многодетных.
В семьях с детьми рацион питания не соответствует нормативам прожиточного минимума
по своим пищевым веществам. Прослеживается четкая тенденция повышения доли расходов
бюджета многодетных семей на продукты питания и сокращение расходов на поддержание
здоровья, образовательные нужды. Причем увеличение количества детей в семье усугубляет
эту тенденцию. Соответственно, качество питания выше в семьях с одним ребенком, чем
в домохозяйствах с двумя и более детьми
Collections:
Metadata:
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Физиология питания. Организация питания школьников
Морозова, Е. В.; Макарова, Л. Г. (СФУ, Красноярск, 2012)В учебном пособии рассмотрены вопросы физиологии питания школьников, принципы составления пищевых рационов, особенности питания детей с различными заболеваниями. Предназначено для направления подготовки бакалавров ... -
Contents of polyunsaturated fatty acids essential for fish nutrition in zoobenthos species
Махутова, О. Н.; Шулепина, С. П.; Шарапова, Т. А.; Дубовская, О. П.; Сущик, Н. Н.; Батурина, М. А.; Пряничникова, Е. Г.; Калачева, Г. С.; Гладышев, М. И. (2016-12)Content of eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 24 22:6n-3) and the n-3/n-6 ratio are important indicators of nutritive value of aquatic invertebrates 25 as food for fish. We studied fatty ... -
Content of polyunsaturated fatty acids essential for fish nutrition in zoobenthos species
Olesia N. Makhutova; Svetlana P. Shulepina; Tatyana A. Sharapova; Olga P. Dubovskaya; Nadezhda N. Sushchik; Mariya A. Baturina; Ekaterina G. Pryanichnikova; Galina S. Kalachova; Michail I. Gladyshev (2016-12)Content of eicosapentaenoic acid (EPA, 20 ∶ 5n-3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22 ∶ 6n-3) and the n-3/n-6 ratio are important indicators of nutritive value of aquatic invertebrates as food for fish. We studied fatty acid ... -
Development of new combined sports nutrition products
Кольман, О.; Иванова, Г.; Кудрявцев, М.; Гаврилюк, О.; Осипов, А.; Иванова, А. (2018-04)The article explores the development of new types of combined sports nutrition products. The results of research on structural and mechanical properties of belip-based minced fish products (BMFP) are presented. The ... -
FERMENTED MILK PRODUCT FOR SPORTS NUTRITION
Захарова, Л. М.; Пушмина, И. Н.; Пушмина, В. В.; Кудрявцев, М. Д.; Ситничук, С. С. (2019-08)Исследование технологических подходов к формированию качества и разработ- ка функционального кисломолочного продукта для специального спортивного питания. Материал и методы. Для проведения исследований использовалось ...