Household Management of Pesticides and Chemical Contaminants in Fruit and Vegetables
View/ Open:
URI (for links/citations):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/33368Author:
Smirnov, Rostislav Yu.
Pande, Shubhra
Kolenchukova, Oxana A.
Kratasyuk, Valentina A.
Смирнов, Р.Ю.
Панде, Шубра
Коленчукова, О.А.
Кратасюк, В.А.
Date:
2017-06Journal Name:
Журнал Сибирского федерального университета. Биология. Journal of Siberian Federal University. Biology;2017 10 (2)Abstract:
There is an indiscriminate use of pesticides, artificial ripening agents, waxes, dyes, etc. on fruits and vegetables and unknowingly the entire population consumes them. Pesticides are extremely mobile, biostable and contaminate the entire ecosystems. Their potential hazard to human health is very well investigated, and, as a result, many pesticides have been banned in several countries. Artificial ripening agents cause immature ripening and contamination of the fruit causing cancers, allergies, hormonal imbalances, etc. Further, waxes, dyes, shiners are added to impart deceptive appearance to fruit and vegetables, so as to earn profit at the cost of human health. Awareness about simple food processing and careful selection techniques can effectively reduce the risks of adverse health effects Беспорядочное применение пестицидов, искусственных гормонов роста, пищевого воска и красителей приводит к тому, что население неосознанно потребляет их вместе с овощами и фруктами. Пестициды характеризуются исключительной мобильностью и биостойкостью, что позволяет им распространяться далеко за пределы обрабатываемых площадей и загрязнять целые экосистемы. На основании многочисленных исследований доказана потенциальная опасность пестицидов для здоровья человека, и поэтому они запрещены в некоторых странах. Искусственные стимуляторы роста провоцируют раковые заболевания, наносят ущерб гормональной системе человека, вызывают аллергические реакции. Пищевой воск, используемый для придания привлекательного вида продукции с целью максимизации прибыли, не менее токсичен. Тщательный выбор продуктов питания и применение простейших методов их обработки могут свести к минимуму вредное воздействие этих веществ на здоровье человека