Cold Smoking Does Not Decrease the Content of Long- Chain Polyunsaturated Fatty Acids in Siberian Whitefish Species
Автор:
Gladyshev, Michail I.
Morgun, Vasiliy N.
Guseynova, Valeriya E.
Sushchik, Nadezhda N.
Гладышев, М. И.
Моргун, В. Н.
Гусейнова, В. Е.
Сущик, Н. Н.
Дата:
2024-12Журнал:
Журнал сибирского федерального университета. 2024 17(4). Journal of Siberian Federal University. Biology 2024 17(4)Аннотация:
Four raw and cold-smoked whitefish species of the genus Coregonus, least cisco (C. sardinella),
Arctic cisco (C. autumnalis), muksun (C. muksun) and broad whitefish (C. nasus), caught in the Yenisei
River (Siberia, Russia) were analyzed. Content (mg per g of product) of long-chain polyunsaturated
fatty acids of the omega-3 family (LC-PUFAs), namely, eicosapentaenoic acid (20:5n-3, EPA) and
docosahexaenoic acid (22:6n-3, DHA), as well as fatty acid (FA) profiles, were measured. There was no
significant decrease in the EPA+DHA content in smoked fish compared to raw fish. Moreover, in least
cisco, a significant increase in the EPA+DHA content, from 3.22 ± 0.39 mg ∙ g -1 in raw fish to 5.04 ±
0.50 mg ∙ g-1 in smoked fish, occurred. Thus, smoked fish of the studied species proved to be a valuable
source of LC-PUFA for human nutrition. The FA profiles of the examined fish, which reflect their diet,
did not change considerably in the process of smoking. Therefore, the FA profiles of smoked fish could
be used for verifying label information on species identity and catchment area Проведены исследования сырой и приготовленной холодным копчением рыбы
четырех видов рода Coregonus: ряпушка (C. sardinella), арктический омуль (C. autumnalis),
муксун (C. muksun) и чир (C. nasus), выловленной в реке Енисей (Сибирь, Россия). Определено
содержание (мг на г продукта) длинноцепочечных полиненасыщенных жирных кислот семейства
омега-3 (ДЦ-ПНЖК), а именно эйкозапентаеновой кислоты (20:5n-3, ЭПК) и докозагексаеновой
кислоты (22:6n-3, ДГК), а также проанализированы общие профили жирных кислот (ЖК). В рыбе
холодного копчения не обнаружено значимого снижения содержания ЭПК+ДГК по сравнению
с сырой рыбой. Более того, в ряпушке наблюдалось значительное увеличение содержания
ЭПК+ДГК – от 3,22 ± 0,39 мг ∙ г-1 в сырой рыбе, до 5,04 ± 0,50 мг ∙ г-1 – в копченой рыбе. Таким
образом, рыба холодного копчения из исследованных видов является продуктом питания, ценным
по содержанию ДЦ-ПНЖК. Процесс копчения не оказывал существенного влияния на общий
профиль ЖК исследованных видов рыб, отражающий их рацион. Это означает, что профили
жирных кислот в рыбе холодного копчения можно использовать для верификации сведений
поставщиков о видовой принадлежности рыбы и районе вылова
Коллекции:
Метаданные:
Показать полную информациюСвязанные материалы
Показаны похожие ресурсы по названию, автору или тематике.
-
Structural and Functional Composition of Humic Acids Isolated from Soils of Natural and Urbanized Territories of the European Far North and the Arctic
Korelskaya, Tatiana A.; Prilutskaya, Natalia S.; Popova, Lyudmila F.; Корельская, Т. А.; Прилуцкая, Н. С.; Попова, Л. Ф. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University, 2022-03)The structural and functional composition of humic acids in natural and urbanized areas of the European Far North and the Arctic has been studied using modern physical and chemical research methods. It is shown that the ... -
Regeneration of Hydrochloric Acid in the Catalytic Fructose Conversion to Levulinic Acid
Smirnova, Marina A.; Tarabanko, Valery E.; Chernyak, Michael Yu.; Смирнова, М.А.; Тарабанько, В.Е.; Черняк, М.Ю. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University., 2014-03)The extraction method to regenerate hydrochloric acid as the catalyst of the fructose conversion to levulinic acid (LA) is developed. The influence of potassium chloride additions on the conversion and extraction processes ... -
Determination of Free Proteinogenic Amino Acids in Soil Solutions by HPLC with Phenyl Isothiocyanate Derivatization
Okunev, Rodion V.; Grigoryan, Boris R.; Sharipova, Adelina I.; Окунев, Р.В.; Григорьян, Б.Р.; Шарипова, А.И. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University., 2014-12)A high-performance liquid chromatography method for the determination of seventeen free proteinogenic amino acids (FPAA) in soil solutions is described. Sample preparation involves obtaining soil solution and pre-column ... -
Sulfonation of Betulinic Acid by Sulfamic Acid
Левданский, В. А.; Левданский, А. В.; Кузнецов, Б. Н. (2015-10)Betulinic acid was sulfonated by sulfamic acid in the presence of urea in homogeneous 1,4-dioxane or DMF solution at 65–75°C in 2.5–3.5 h to give betulinic acid 3-sulfate, the structure of which was confirmed by IR and 13C ... -
Mercury, selenium and fish oils in marine food webs and implications for human health
Gribble, M. O.; Karimi, R.; Feingold, B. J.; Nyland, J. F.; O’Hara, T. M.; Gladyshev, M. I.; Chen, C. Y. (2016-02)Humans who eat fish are exposed to mixtures of healthful nutrients and harmful contaminants that are influenced by environmental and ecological factors. Marine fisheries are composed of a multitude of species with varying ...