“We Eat Only Meat” a Comparison of (Food) Cultures in Transition: Greenland and the Republic of Tyva
View/ Open:
URI (for links/citations):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16503Author:
Reich, Alexander H.
Райх, Александр Х.
Date:
2014-11Abstract:
This report compares preliminary ethnographic fieldwork conducted in 2011 in West Greenland and
Tozhu District of the Republic of Tyva, Russia. Harvesting of animal products from the surrounding
environment has historically been an important economic and cultural activity for indigenous
Greenlanders (Kalaallit) and Tozhu. However, in recent years hunting, fishing and reindeer herding
have undergone drastic changes due to political, economic, social, and environmental pressures. I
report my observations of these changes by focusing on their impacts on people’s food provisioning
and consumption practices. In short, harvesting and consumption of traditional foods are decreasing
in both Greenland and Tozhu District. This decline could be linked to the recent trend of population
centralization in both locations, which locals blame on government policies. Stopping or reversing this
demographic shift may be the best way to maintain the unique (food) cultures and traditional activities
valued by these peoples, although addressing social influences and climate change could also play a
role В данной статье представлен сравнительный анализ предварительных этнографических
полевых исследований, проведенных в 2011 году в Западной Гренландии и в Тоджинском кожууне
Республики Тыва, Россия. Заготовка продуктов животного происхождения из окружающей
среды исторически являлась важным видом экономической и культурной деятельности
коренных народов Гренландии (Калааллит) и Тоджинского кожууна. Тем не менее, в последние
годы охота, рыболовство и оленеводство претерпели кардинальные изменения в связи с
политическим, экономическим и социальным давлением, а также ухудшением экологической
обстановки. В статье представлены мои наблюдения этих изменений. Особое внимание
уделяется их воздействию на практику заготовки продуктов и их потребление среди
населения. В целом, мною было отмечено сокращение заготовки и потребления традиционных
продуктов питания, как в Гренландии, так и в Тоджинском кожууне. Такое сокращение
может быть связано с недавней тенденцией к централизации населения, в чем местные
жители обвиняют государственную политику. Попытки остановить или повернуть вспять
этот демографический сдвиг могут стать лучшим способом сохранить уникальные (пищевые)
культуры и традиционных виды деятельности, которые ценят эти народы, хотя решение
проблем социального влияния и климатических изменений также может сыграть свою роль