Показать сокращенную информацию

Vervald, Alexey M.en
Salekhov, Alexandr D.en
Dolenko, Tatiana A.en
Вервальд, Алексей М.ru_RU
Салехов, Александр Д.ru_RU
Доленко, Татьяна А.ru_RU
2022-11-07T09:26:03Z
2022-11-07T09:26:03Z
2022-11
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/149667
Carbon nanoparticles – carbon dots and nanodiamonds – possess characteristic broadband photoluminescence, which depends on their functional surface groups. Such photoluminescence also de- pends on the properties of the environment of nanoparticles – the polarity of the solvent, the pH value, and the possible adsorption of ions and macromolecules. However, the nature of the surface photolumi- nescence of nanodiamonds and of the photoluminescence of carbon dots, as well as the mechanisms of the surrounding molecules’ influence on it are currently not fully known. This work is devoted to the study of the effect of temperature on the surface photoluminescence of carboxylated carbon nanoparticles in aqueous suspensions. A similarity between the temperature dependences of the photoluminescence of nanodiamonds and carbon dots was found, and an explanation was proposed for the observed changes in photoluminescenceen
Углеродные наночастицы — углеродные точки и наноалмазы — обладают характерной широкополосной фотолюминесценцией, зависящей от их функциональных поверхностных групп. Такая фотолюминесценция существенно зависит от свойств окружения наночастиц — полярности растворителя, величины pH, возможной адсорбции ионов и макромолекул. Однако природа поверхностной фотолюминесценции наноалмазов и фотолюминесценции углеродных точек и механизмы влияния на нее окружающих молекул на данный момент известны не полностью. Данная работа посвящена исследованию влияния температуры на поверхностную фотолюминесценцию карбоксилированных углеродных наночастиц в водных суспензиях. Обнаружено сходство температурных зависимостей фотолюминесценции наноалмазов и углеродных точек, предложено объяснение наблюдаемым изменениям фотолюминесценцииru_RU
enen
Сибирский федеральный университет. Siberian Federal Universityen
nanoparticlesen
carbon dotsen
nanodiamondsen
photoluminescenceen
suspensionsen
наночастицыru_RU
углеродные точкиru_RU
наноалмазыru_RU
фотолюминесценцияru_RU
суспензииru_RU
Effect of Temperature on Photoluminescence of Nanodiamonds and Carbon Dots in Aqueous Suspensionsen
Влияние температуры на фотолюминесценцию наноалмазов и углеродных точек в водных суспензияхru_RU
Journal Articleen
Vervald, Alexey M.: Lomonosov Moscow State University Moscow, Russian Federation; alexey.vervald@physics.msu.ru https://orcid.org/0000-0002-3789-2191en
Salekhov, Alexandr D.: Lomonosov Moscow State University Moscow, Russian Federation; salekhovad@my.msu.ruen
Dolenko, Tatiana A.: Lomonosov Moscow State University Moscow, Russian Federation; tdolenko@mail.ru https://orcid.org/0000-0003-2884-8241en
Вервальд, Алексей М.: Московский государственный университет имени Ломоносова Москва, Российская Федерацияru_RU
Салехов, Александр Д.: Московский государственный университет имени Ломоносова Москва, Российская Федерацияru_RU
Доленко, Татьяна А.: Московский государственный университет имени Ломоносова Москва, Российская Федерацияru_RU
710–717ru_RU
10.17516/1997-1397-2022-15-6-710-717
Журнал Сибирского федерального университета. Journal of Siberian Federal University. Mathematics & Physics 2022 15(6)en


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию