Author | Krupodorova, Tetiana A. | en |
Author | Barshteyn, Victor Yu. | en |
Author | Круподерова, Т.А. | ru_RU |
Author | Барштейн, В.Ю. | ru_RU |
Accessioned Date | 2015-06-24T02:38:54Z | |
Available Date | 2015-06-24T02:38:54Z | |
Issued Date | 2015-03 | |
URI (for links/citations) | https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16857 | |
Abstract | The possibility of utilization of the waste after CO2-extraction of flour prepared from the Amaranthus
hybridus L. grains (amaranth flour), as a medium for Schizophyllum commune Fr.: Fr. and Cordyceps
sinensis (Berk.) Sacc. biomass production was explored. Biochemical analysis of amaranth flour
was carried out. Basic components (moisture, protein, fat, ash, carbohydrates) of fungi mycelium
were studied. Our results showed high biological efficiency of substrate utilization: 45 % for Sch.
commune and 29 % for C. sinensis. We obtained 27.0 g/L and 17.4 g/L of mycelium of Sch. commune
and C. sinensis, respectively, after 14 days of cultivation on amaranth flour. The fungal biomass of Sch.
commune and C. sinensis can be consumed in food industry as a good source of main components:
carbohydrates, dietary fiber, essential amino acids and unsaturated fatty acids | en |
Abstract | Изучена возможность использования шрота амаранта (амарантовой муки) – побочного
продукта СО2-экстракции семян Amaranthus hybridus L. – в качестве питательной среды
для культивирования Schizophyllum commune Fr.: Fr. и Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc.
Проанализирован состав амарантовой муки, определены основные характеристики
(влажность, белок, жир, зола, углеводы) мицелия грибов. Установлена высокая биологическая
эффективность усваивания субстрата: 45 % для Sch. commune и 29 % для C. sinensis. На
14-е сутки поверхностного культивирования получено 27,0 и 17,4 г/л биомассы Sch. commune
и C. sinensis соответственно. Биомасса грибов Sch. commune и C. sinensis может быть
использована в пищевой промышленности в качестве хорошего источника углеводов, пищевых
волокон, незаменимых аминокислот и ненасыщенных жирных кислот. | ru_RU |
Language | en | en |
Publisher | Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University | en |
Is part of series | Журнал Сибирского федерального университета. Биология. Journal of Siberian Federal University. Biology;2015 8 (1) | en |
Subject | amaranth flour | en |
Subject | fungi | en |
Subject | mycelium | en |
Subject | Schizophyllum commune | en |
Subject | Cordyceps sinensis | en |
Subject | амарантовая мука | ru_RU |
Subject | грибы | ru_RU |
Subject | мицелий | ru_RU |
Subject | Schizophyllum commune | ru_RU |
Subject | Cordyceps sinensis | ru_RU |
Title | Amaranth Flour as a New Alternative Substrate for Schizophyllum Commune Fr.: Fr. and Cordyceps Sinensis (Berk.) Sacc. Growth | en |
Alternative Title | Шрот амаранта – альтернативный субстрат для культивирования Schizophyllum commune Fr.: Fr. и Cordyceps sinensis (berk.) Sacc. | ru_RU |
Type | Journal Article | |
Type | Published Journal Article | |
Contacts | Krupodorova, Tetiana A.:Institute of Food Biotechnology and Genomics
of National Academy of Sciences of Ukraine
2a Оsipovskogo str., Kyiv, 04123, Ukraine; E-mail: krupodorova@gmail.com | en |
Contacts | Barshteyn, Victor Yu.:Institute of Food Biotechnology and Genomics
of National Academy of Sciences of Ukraine
2a Оsipovskogo str., Kyiv, 04123, Ukraine | en |
Contacts | Круподерова, Т.А.:Институт пищевой биотехнологии и геномики
Национальной академии наук Украины
Украина, 04123, Kиев, ул. Осиповского, 2а | ru_RU |
Contacts | Барштейн, В.Ю.:Институт пищевой биотехнологии и геномики
Национальной академии наук Украины
Украина, 04123, Kиев, ул. Осиповского, 2а | ru_RU |
Pages | 32-44 | |