Author | Tarabanko, Valery E. | en |
Author | Smirnova, Marina A. | en |
Author | Chernyak, Mikhail Yu. | en |
Author | Kondrasenko, Alexander A. | en |
Author | Tarabanko, Nikolay V. | en |
Author | Тарабанько, В.Е. | ru_RU |
Author | Смирнова, М.А. | ru_RU |
Author | Черняк, М.Ю. | ru_RU |
Author | Кондрасенко, А.А. | ru_RU |
Author | Тарабанько, Н.В. | ru_RU |
Accessioned Date | 2015-05-05T07:36:05Z | |
Available Date | 2015-05-05T07:36:05Z | |
Issued Date | 2015-03 | |
URI (for links/citations) | https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16781 | |
Abstract | To understand the effect of decreasing the process selectivity with increasing the carbohydrate
concentration, the influence of levulinic acid and glucose additions on the fructose acid-catalyzed
conversion was studied. Levulinic acid yield significantly decreases by initial addition of levulinic
acid and glucose to the reaction mixture. Humins were found to include structural fragments of
levulinic acid, carbohydrates, and 5-hydroxymetylfurfural. According to the mechanism suggested,
the carbocation formed from fructose interacts with water producing target products (5-HMF and
levulinic acid) or with levulinic acid or another carbohydrate molecules giving humins. In these
assumptions the levulinic acid formation in the process is a reaction of first order with respect to
substrate concentration, and the humic substance formation is a reaction of second order with respect
to the initial carbohydrate concentration. These two process characteristics, water to substrate
ratio and the reaction orders distinction, are the reasons of decreasing the carbohydrate conversion
selectivity with increasing the substrate concentration | en |
Abstract | Изучено влияние добавок левулиновой кислоты и глюкозы на селективность кислотно-
каталитической конверсии фруктозы. Выход левулиновой кислоты при дегидратации
фруктозы значительно снижается при введении в начальный момент времени в реакцию
левулиновой кислоты и глюкозы. Образующиеся гуминовые вещества содержат фрагменты
левулиновой кислоты, углеводов и 5-гидроксиметилфурфурола. Согласно предложенному
механизму образующиеся из фруктозы карбокатионы взаимодействовуют либо с водой, либо
с конечными продуктами процесса. В первом случае образуются 5-ГМФ и левулиновая кислота,
а в последнем – гумины. В соответствии с этим механизмом левулиновая кислота образуется
по реакции первого порядка по концентрации углевода, а гумины – по реакции второго
порядка по начальной концентрации углевода. В результате основными причинами снижения
селективности кислотно-каталитической конверсии углеводов с ростом их концентрации
являются снижение отношений активности воды и углевода, а также различие порядков
реакций образования целевых продуктов и гуминов по концентрации субстрата | ru_RU |
Language | en | en |
Publisher | Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University. | en |
Is part of series | Журнал Сибирского федерального университета. Химия. Journal of Siberian Federal University. Chemistry;2015 8 (1) | en |
Subject | carbohydrates | en |
Subject | fructose | en |
Subject | glucose | en |
Subject | homogeneous catalysis | en |
Subject | levulinic acid | en |
Subject | 5-hydroxymethylfurfural | en |
Subject | selectivity | en |
Subject | углеводы | ru_RU |
Subject | фруктоза | ru_RU |
Subject | глюкоза | ru_RU |
Subject | гомогенный катализ | ru_RU |
Subject | левулиновая кислота | ru_RU |
Subject | 5-гидроксиметилфурфурол | ru_RU |
Subject | селективность | ru_RU |
Title | The Nature and Mechanism of Selectivity Decrease of the Acid-catalyzed Fructose Conversion with Increasing the Carbohydrate Concentration | en |
Alternative Title | Природа и механизм снижения селективности кислотно-каталитической конверсии фруктозы с ростом концентрации углеводов | ru_RU |
Type | Journal Article | |
Type | Published Journal Article | |
Contacts | Tarabanko, Valery E.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS
50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia;
Siberian Federal University
79 Svobodny, Krasnoyarsk, 660041, Russia; E-mail: veta@icct.ru | en |
Contacts | Smirnova, Marina A.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS
50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia | en |
Contacts | Chernyak, Mikhail Yu.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS
50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia | en |
Contacts | Kondrasenko, Alexander A.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS
50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia | en |
Contacts | Tarabanko, Nikolay V.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS
50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia | en |
Contacts | Тарабанько, В.Е.:Институт химии и химической технологии СО РАН
Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24;
Сибирский федеральный университет
Россия, 660041, Красноярск, пр. Свободный, 79 | ru_RU |
Contacts | Смирнова, М.А.:Институт химии и химической технологии СО РАН
Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24 | ru_RU |
Contacts | Черняк, М.Ю.:Институт химии и химической технологии СО РАН
Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24 | ru_RU |
Contacts | Кондрасенко, А.А.:Институт химии и химической технологии СО РАН
Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24 | ru_RU |
Contacts | Тарабанько, Н.В.:Институт химии и химической технологии СО РАН
Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24 | ru_RU |
Pages | 6-18 | |