Показать сокращенную информацию

Tarabanko, Valery E.en
Smirnova, Marina A.en
Chernyak, Mikhail Yu.en
Kondrasenko, Alexander A.en
Tarabanko, Nikolay V.en
Тарабанько, В.Е.ru_RU
Смирнова, М.А.ru_RU
Черняк, М.Ю.ru_RU
Кондрасенко, А.А.ru_RU
Тарабанько, Н.В.ru_RU
2015-05-05T07:36:05Z
2015-05-05T07:36:05Z
2015-03
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16781
To understand the effect of decreasing the process selectivity with increasing the carbohydrate concentration, the influence of levulinic acid and glucose additions on the fructose acid-catalyzed conversion was studied. Levulinic acid yield significantly decreases by initial addition of levulinic acid and glucose to the reaction mixture. Humins were found to include structural fragments of levulinic acid, carbohydrates, and 5-hydroxymetylfurfural. According to the mechanism suggested, the carbocation formed from fructose interacts with water producing target products (5-HMF and levulinic acid) or with levulinic acid or another carbohydrate molecules giving humins. In these assumptions the levulinic acid formation in the process is a reaction of first order with respect to substrate concentration, and the humic substance formation is a reaction of second order with respect to the initial carbohydrate concentration. These two process characteristics, water to substrate ratio and the reaction orders distinction, are the reasons of decreasing the carbohydrate conversion selectivity with increasing the substrate concentrationen
Изучено влияние добавок левулиновой кислоты и глюкозы на селективность кислотно- каталитической конверсии фруктозы. Выход левулиновой кислоты при дегидратации фруктозы значительно снижается при введении в начальный момент времени в реакцию левулиновой кислоты и глюкозы. Образующиеся гуминовые вещества содержат фрагменты левулиновой кислоты, углеводов и 5-гидроксиметилфурфурола. Согласно предложенному механизму образующиеся из фруктозы карбокатионы взаимодействовуют либо с водой, либо с конечными продуктами процесса. В первом случае образуются 5-ГМФ и левулиновая кислота, а в последнем – гумины. В соответствии с этим механизмом левулиновая кислота образуется по реакции первого порядка по концентрации углевода, а гумины – по реакции второго порядка по начальной концентрации углевода. В результате основными причинами снижения селективности кислотно-каталитической конверсии углеводов с ростом их концентрации являются снижение отношений активности воды и углевода, а также различие порядков реакций образования целевых продуктов и гуминов по концентрации субстратаru_RU
enen
Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University.en
Журнал Сибирского федерального университета. Химия. Journal of Siberian Federal University. Chemistry;2015 8 (1)en
carbohydratesen
fructoseen
glucoseen
homogeneous catalysisen
levulinic aciden
5-hydroxymethylfurfuralen
selectivityen
углеводыru_RU
фруктозаru_RU
глюкозаru_RU
гомогенный катализru_RU
левулиновая кислотаru_RU
5-гидроксиметилфурфуролru_RU
селективностьru_RU
The Nature and Mechanism of Selectivity Decrease of the Acid-catalyzed Fructose Conversion with Increasing the Carbohydrate Concentrationen
Природа и механизм снижения селективности кислотно-каталитической конверсии фруктозы с ростом концентрации углеводовru_RU
Journal Article
Published Journal Article
Tarabanko, Valery E.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS 50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russia; Siberian Federal University 79 Svobodny, Krasnoyarsk, 660041, Russia; E-mail: veta@icct.ruen
Smirnova, Marina A.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS 50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russiaen
Chernyak, Mikhail Yu.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS 50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russiaen
Kondrasenko, Alexander A.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS 50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russiaen
Tarabanko, Nikolay V.:Institute of Chemistry and Chemical Technology SB RAS 50/24 Akademgorodok, Krasnoyarsk, 660036, Russiaen
Тарабанько, В.Е.:Институт химии и химической технологии СО РАН Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24; Сибирский федеральный университет Россия, 660041, Красноярск, пр. Свободный, 79ru_RU
Смирнова, М.А.:Институт химии и химической технологии СО РАН Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24ru_RU
Черняк, М.Ю.:Институт химии и химической технологии СО РАН Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24ru_RU
Кондрасенко, А.А.:Институт химии и химической технологии СО РАН Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24ru_RU
Тарабанько, Н.В.:Институт химии и химической технологии СО РАН Россия, 660036, Красноярск, Академгородок, 50/24ru_RU
6-18


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию