Показать сокращенную информацию

Гладышев, М. И.
Попова, О. Н.
Махутова, О. Н.
Зинченко, Т. Д.
Головатюк, Л. В.
Юрченко, Ю. А.
Калачёва, Г. С.
Крылов, А. В.
Сущик, Н. Н.
2016-11-11T08:52:11Z
2016-11-11T08:52:11Z
2016
Гладышев, М. И. Comparison of fatty acid compositions in birds feeding in aquatic and terrestrial ecosystems [Текст] / М. И. Гладышев, О. Н. Попова, О. Н. Махутова, Т. Д. Зинченко, Л. В. Головатюк, Ю. А. Юрченко, Г. С. Калачёва, А. В. Крылов, Н. Н. Сущик // Contemporary Problems of Ecology. — 2016. — Т. 9 (№ 4). — С. 503-513
19954255
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/27983
Fatty acid (FA) contents and compositions in the pectoral muscles of 18 bird species from Novosibirsk, Volgograd, and Yaroslavl oblasts were studied. Three groups of birds that had significantly different FA compositions were distinguished based on a multivariate statistical analysis: Passeriformes, Columbiformes, and a group of waterfowl and waterbird species (Charadriiformes, Anseriformes, Podicipediformes, and Ciconiiformes). The highest content of physiologically important docosahexaenoic acid (22:6n-3, DHA), which is considered a marker of aquatic food, was surprisingly found in the biomass of Passeriformes, which are terrestrial feeders, rather than in the biomass of waterfowls and waterbirds. It was suggested that Passeriformes species had the ability to synthesize large quantities of DHA from short-chain omega-3 FAs, which is rare among animals.
http://www.sibran.ru/en/journals/issue.php?ID=168310&ARTICLE_ID=168321
polyunsaturated fatty acids
birds
aquatic ecosystems
terrestrial ecosystems
Comparison of fatty acid compositions in birds feeding in aquatic and terrestrial ecosystems
Journal Article
Journal Article Postprint
503-513
34.35
2016-11-11T08:52:11Z
10.1134/S1995425516040065
Институт фундаментальной биологии и биотехнологии
Кафедра водных и наземных экосистем
Contemporary Problems of Ecology
Q3
Q4


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию