Food Security and Paradoxes of Supply in Chukotka
Author:
Davydov, Vladimir N.
Davydova, Elena A.
Давыдов, В. Н.
Давыдова, Е. А.
Date:
2023-04Journal Name:
Журнал Сибирского федерального университета. Гуманитарные науки. Journal of Siberian Federal University. Humanities & Social Sciences; 2023 16 (4)Abstract:
During the extensive fieldwork in Chukotka in 2017–2019, the authors investigated the problem of food supply in remote northern villages and in reindeer herder’s camps in tundra. The assortment in rural shops usually does not meet all the nutritional needs of the local people; the products are often expired and too expensive for the income of many of them. Local micro-networks of food distribution, experiments of independent production of scarce foods, and a variety of techniques for preserving, processing and obtaining itin the context of interaction with the environment become the response of the local community. However, in addition to these practices, the paper pays attention to the specificity of local supply models and the discourse about the fresh and spoiled food. In this text, on the one hand, the authors consider how expired and officially prohibited for sale food gets a second life in the Arctic villages and tundra. On the other hand, they investigate the ideas about quality of the products formed under the influence of local supply and food production systems. The authors argue that the expired food in Chukotka is the result of infrastructural inequality and, accordingly, dissimilar opportunities for organizing high-quality supply Опираясь на полевые материалы, собранные в ходе четырех экспедиций
на Чукотку в 2017–2022 гг., авторы исследуют проблему обеспечения продовольствием
отдаленных северных поселков и оленеводческих стойбищ в тундре. Ассортимент
сельских магазинов обычно не удовлетворяет всем пищевым потребностям местного
населения; продукты часто просрочены и довольно дорого стоят для доходов многих
из них. Ответом местного сообщества становятся локальные микросети распределения
пищевых продуктов, эксперименты по самостоятельному производству дефицитных
продуктов, а также разнообразные техники их сохранения, переработки и приобретения
в контексте взаимодействия с окружающей средой. Однако помимо этих практик
в статье уделяется внимание специфике локальных моделей снабжения и дискурсу
о свежих и испорченных продуктах. В данной работе авторы, с одной стороны,
рассматривают, как просроченные и официально запрещенные к продаже товары
получают вторую жизнь в арктических поселках и тундре. С другой стороны, они
исследуют представления о качестве продуктов, сформировавшиеся под влиянием
местных систем снабжения и производства пищевых продуктов. Авторы утверждают,
что просроченная еда на Чукотке – результат инфраструктурного неравенства
и, соответственно, неодинаковых возможностей организации качественного снабжения
Collections:
Metadata:
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
EVALUATION OF FOOD SECURITY LEVEL IN THE REGIONS OF THE SIBERIAN FEDERAL DISTRICT
Руйга, Ирина Рудольфовна; Васильева, Зоя Андреевна; Ступина, Алена Александровна; Пупков, Алексанр Николаевич; Бурменко, Татьяна Александровна (2018)This article defines the specificity of the concept of «food security in the region». The authors have analyzed the adequacy of the existing regulatory and legal provision of food security at the national and subnational ... -
EVALUATION OF FOOD SECURITY LEVEL IN THE REGIONS OF THE SIBERIAN FEDERAL DISTRICT
Руйга, Ирина Рудольфовна; Васильева, Зоя Андреевна; Ступина, Алена Александровна; Пупков, Александр Николаевич; Бурменко, Татьяна Александровна (2018)This article defines the specificity of the concept of «food security in the region». The authors have analyzed the adequacy of the existing regulatory and legal provision of food security at the national and subnational ... -
EVALUATION OF FOOD SECURITY LEVEL IN THE REGIONS OF THE SIBERIAN FEDERAL DISTRICT
Руйга, Ирина Рудольфовна; Васильева, Зоя Андреевна; Ступина, Алена Александровна; Пупков, Александр Николаевич; Бурменко, Татьяна Александровна (2018)This article defines the specificity of the concept of «food security in the region». The authors have analyzed the adequacy of the existing regulatory and legal provision of food security at the national and subnational ... -
Regional Trade as a Factor of Territorial Food Market Development
Shcherbenko, Eva V.; Kuimov, Vasiliy V.; Щербенко, Е.В.; Куимов, В.В. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University, 2017-12)The article presents the analysis of the state of the food trade sphere in Russia. It gives an estimation of retail trade in food products of the Krasnoyarsk Territory and reveals the trends of the development of retail ... -
Everyday Children Feeding Practices in a Modern Russian Family
Sadykov, Ramil M.; Migunova, Iuliia V.; Садыков, Р.М.; Мигунова, Ю.В. (Сибирский федеральный университет. Siberian Federal University, 2017-10)The article deals with the problem of the product intake limitation in families with children. The work emphasizes that the population nutrition problem has important social significance and refers to the global categories ...