Показать сокращенную информацию

Krupodorova, Tetiana A.en
Barshteyn, Victor Yu.en
Круподерова, Т.А.ru_RU
Барштейн, В.Ю.ru_RU
2015-06-24T02:38:54Z
2015-06-24T02:38:54Z
2015-03
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16857
The possibility of utilization of the waste after CO2-extraction of flour prepared from the Amaranthus hybridus L. grains (amaranth flour), as a medium for Schizophyllum commune Fr.: Fr. and Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. biomass production was explored. Biochemical analysis of amaranth flour was carried out. Basic components (moisture, protein, fat, ash, carbohydrates) of fungi mycelium were studied. Our results showed high biological efficiency of substrate utilization: 45 % for Sch. commune and 29 % for C. sinensis. We obtained 27.0 g/L and 17.4 g/L of mycelium of Sch. commune and C. sinensis, respectively, after 14 days of cultivation on amaranth flour. The fungal biomass of Sch. commune and C. sinensis can be consumed in food industry as a good source of main components: carbohydrates, dietary fiber, essential amino acids and unsaturated fatty acidsen
Изучена возможность использования шрота амаранта (амарантовой муки) – побочного продукта СО2-экстракции семян Amaranthus hybridus L. – в качестве питательной среды для культивирования Schizophyllum commune Fr.: Fr. и Cordyceps sinensis (Berk.) Sacc. Проанализирован состав амарантовой муки, определены основные характеристики (влажность, белок, жир, зола, углеводы) мицелия грибов. Установлена высокая биологическая эффективность усваивания субстрата: 45 % для Sch. commune и 29 % для C. sinensis. На 14-е сутки поверхностного культивирования получено 27,0 и 17,4 г/л биомассы Sch. commune и C. sinensis соответственно. Биомасса грибов Sch. commune и C. sinensis может быть использована в пищевой промышленности в качестве хорошего источника углеводов, пищевых волокон, незаменимых аминокислот и ненасыщенных жирных кислот.ru_RU
enen
Сибирский федеральный университет. Siberian Federal Universityen
Журнал Сибирского федерального университета. Биология. Journal of Siberian Federal University. Biology;2015 8 (1)en
amaranth flouren
fungien
myceliumen
Schizophyllum communeen
Cordyceps sinensisen
амарантовая мукаru_RU
грибыru_RU
мицелийru_RU
Schizophyllum communeru_RU
Cordyceps sinensisru_RU
Amaranth Flour as a New Alternative Substrate for Schizophyllum Commune Fr.: Fr. and Cordyceps Sinensis (Berk.) Sacc. Growthen
Шрот амаранта – альтернативный субстрат для культивирования Schizophyllum commune Fr.: Fr. и Cordyceps sinensis (berk.) Sacc.ru_RU
Journal Article
Published Journal Article
Krupodorova, Tetiana A.:Institute of Food Biotechnology and Genomics of National Academy of Sciences of Ukraine 2a Оsipovskogo str., Kyiv, 04123, Ukraine; E-mail: krupodorova@gmail.comen
Barshteyn, Victor Yu.:Institute of Food Biotechnology and Genomics of National Academy of Sciences of Ukraine 2a Оsipovskogo str., Kyiv, 04123, Ukraineen
Круподерова, Т.А.:Институт пищевой биотехнологии и геномики Национальной академии наук Украины Украина, 04123, Kиев, ул. Осиповского, 2аru_RU
Барштейн, В.Ю.:Институт пищевой биотехнологии и геномики Национальной академии наук Украины Украина, 04123, Kиев, ул. Осиповского, 2аru_RU
32-44


Файлы в этом документе

Thumbnail

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию