The Giant African Land Snail Achatina fulica (Bowdich, 1720) as a Candidate Species for Bioregenerative Life Support Systems
Скачать файл:
URI (для ссылок/цитирований):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/16856Автор:
Manukovsky, Nicolay S.
Kovalev, Vladimir S.
Tikhomirov, Alexander A.
Kalacheva, Galina S.
Kolmakova, Anzhelika A.
Мануковский, Н.С.
Ковалёв, В.С.
Тихомиров, А.А.
Калачева, Г.С.
Колмакова, А.А.
Дата:
2015-03Аннотация:
The capability of snails to consume and convert inedible plant biomass and kitchen waste was tested.
Inedible biomass of wheat and cabbage and also potato peels as a food were worse than lettuce, which
is an ordinary feed for snails. In order to describe the growth of Achatina fulica its logistic function was
fitted to the experimental data. It was found that calculated specific growth rate and carrying capacity,
as constants of the logistic function, are 1.06 month-1 and 250 g of wet weight correspondingly. Mass
ratio shell/whole body in terms of wet weight was 18-21 % irrespective of snail age. Snail meat was
characterized by the low content of fat – 6.0 % DM. Essential fatty acids constituted 16.6 % of the
total sum. Linolenic and linoleic acids dominated in a pool of essential fatty acids. The scores of
essential amino acids, except sulfuric amino acids, exceeded 100 %. To estimate nutritious properties
of snail meat, a computer program was developed. It was observed that the maximum intake of snail
meat can reach 497 g/crewmember day. Addition of snail meat to a basic diet enabled increasing food
independence of bioregenerative life support system to 97 % Изучена способность улиток потреблять и перерабатывать несъедобную биомассу
растений и пищевые отходы. Несъедобная биомасса пшеницы и капусты, а также
картофельные очистки оказались менее пригодными, чем салат, которым обычно кормят
улиток. Для описания роста Achatina fulica проведено приближение логистической функции
к экспериментальным данным. Установлено, что удельная скорость роста и максимальная
масса особи как константы логистической функции составляют 1.06 месяц-1 и 250 г влажного
веса соответственно. Отношение веса раковины к общему весу улитки составляло 18-21 %
независимо от возраста. Мясо улитки характеризовалось низким содержанием жира –
6.0 % в пересчёте на сухой вес. Содержание незаменимых жирных кислот составило 16.6 %
от их общего количества. В пуле незаменимых жирных кислот доминируют линоленовая
и линолевая кислоты. Скоры незаменимых аминокислот, за исключением серосодержащих
аминокислот, превышали 100 %. Чтобы оценить питательные свойства мяса улитки, была
разработана компьютерная программа. Рассчитано, что максимальное потребление мяса
улитки может достигнуть 497 г на одного члена экипажа в сутки. Добавление мяса улитки к
основной диете позволяет увеличить продовольственную независимость биорегенеративной
системы жизнеобеспечения до 97 %