The Study of Ethanol and Water Mixing Modes in the T-shaped Micromixers
View/ Open:
URI (for links/citations):
https://elib.sfu-kras.ru/handle/2311/110010Author:
Lobasov, Alexander S.
Shebeleva, Anna A.
Minakov, Аndrey V.
Лобасов, Александр С.
Шебелева, Анна А.
Минаков, Андрей В.
Date:
2019-04Journal Name:
Журнал Сибирского федерального университета. Математика и физика. Journal of Siberian Federal University. Mathematics & Physics; 2019 12 (2)Abstract:
The study of regimes of ethanol and water mixing was carried out using numerical simulation, and the
dependence of the mixing efficiency of these fluids on the Reynolds number was defined. In the course
of the numerical investigation, a significant effect of the differences in the viscosities and densities of
the miscible fluids on the flow regimes and the mixing efficiency of these two fluids was found. The
distributions of pressure, components concentration and velocity in the micromixer were obtained. The
dependence of the fluids mixing efficiency and pressure drop on the Reynolds number, as well as the map
of flow and mixing regimes were determined. The nonlinear dependence of the mixture thermophysical
properties on the ethanol concentration was taken into account. It was found that the last one results in
much higher pressure drop comparing to the case of the water-water mixing. Moreover, an inflection was
observed in the dependence of the pressure drop on the Reynolds number for the water-ethanol mixing at
the transition of the flow in a micromixer to the engulfment regime В работе с помощью численного моделирования проведено изучение режимов смешения этанола и воды и определена зависимость эффективности смешения этих жидкостей от числа Рейнольдса.
В ходе численного исследования было обнаружено существенное влияние различий в вязкостях и плотностях смешивающихся жидкостей на режимы течения и эффективность смешения этих двух жидкостей. Получены распределения давления, скоростей и концентрации компонент в микромиксере. Определена зависимость эффективности смешения жидкостей и перепада давлений
от числа Рейнольдса, а также построена карта режимов течения и смешения. Учитывалась
нелинейная зависимость теплофизических свойств смеси от концентрации этанола. Было обнаружено, что в таком случае наблюдается существенно большее значение перепада давлений
по сравнению со случаем смешения вода-вода. Кроме того, наблюдался перегиб на графике зависимости перепада давлений от числа Рейнольдса для смешения вода-этанол при переходе ко втягивающему режиму течения в микромиксере
Collections:
Metadata:
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Viscosity effect on the flow patterns in T-type micromixers
Лобасов, А. С.; Минаков, А. В.; Рудяк, В. Я. (2016-05) -
Density effect on the mixing efficiency and flow modes in T-shaped micromixers
Lobasov, A.; Minakov, A. (2017-07)Flow patterns and mixing of liquids with different densities in T-shaped micromixers are numerically investigated at Reynolds number range from 1 to 250. The density ratio of the mixing media varies from 1 to 2; its effect ... -
Flow Modes of Non-Newtonian Fluids with Power-Law Rheology in a T-Shaped Micromixer
Лобасов, Александр Сергеевич; Минаков, Андрей Викторович; Рудяк, Валерий Яковлевич (2018-05) -
Initial temperatures effect on the mixing efficiency and flow modes in T-shaped micromixer
Лобасов, Александр Сергеевич; Шебелева, Анна Андреевна (2017-10) -
Study of the Mixing Regimes of a Fluid and a Nanofluid in a T-shaped Micromixer
Лобасов, Александр Сергеевич; Минаков, Андрей Викторович; Рудяк, Валерий Яковлевич (2018-01)